Een arbeidsongeschiktheidsverzekering geeft jou verzekering wanneer je niet meer in staat bent jouw werk uit te voeren. Vaak wordt de AOV, zoals we het noemen, dus enkel geassocieerd met ZZP’ers. Als werknemer in vaste dienst lijken AOV verzekeringen overbodig, want die zijn gedekt door de werkgever, nietwaar? Toch zijn er enkele redenen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, ook als je in loondienst bent. We hebben de drie belangrijkste argumenten om dit te doen voor je op een rijtje gezet.
1. Arbeidsongeschikt raken kan iedereen gebeuren
Arbeidsongeschikt raken is een nare gebeurtenis die iedereen – of je nu zzp’er, bedrijfsleider of vaste werknemer bent – kan overkomen. Door een ongeval of door een ziekte kun je gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt raken. Hierdoor beland je op je werk eerst in de Ziektewet, waarna je in de WIA kunt belanden.
Dit betekent voor veel werknemers helaas een inkomensachteruitgang van tientallen procenten. Niet iedereen kan dit verschil direct opvangen. Wanneer je bijvoorbeeld een behoorlijke hypotheek hebt afgesloten, kun je door jouw arbeidsongeschiktheid echt in de financiële problemen raken. Ook als werknemer in vaste dienst. Zorg daarom voor het afsluiten van een goede dekking via een arbeidsongeschiktheidsverzekering, zodat je geen enkel risico loopt.
2. De kosten voor een AOV zijn lager dan je denkt
Veel werknemers in vaste dienst denken dat een AOV flinke premies met zich meebrengt. In de praktijk valt dit gelukkig erg mee. Door een financieel adviseur in te schakelen, kun je advies krijgen om de juiste AOV af te sluiten met de voor jou meest gunstige premie. Sluit zeker niet op eigen houtje een arbeidsongeschiktheidsverzekering af, want je betaalt zonder voorkennis al snel te veel.
Een financieel adviseur kent de voorwaarden, regelgeving en kleine lettertjes die in AOV’s te vinden zijn namelijk als zijn broekzak en kan de beste deal voor jou regelen. Zo weet een financieel expert hoe hij de aanbieder van de verzekering moet benaderen en kan hij/zij zorgen dat een premiebedrag precies is afgestemd op het soort werk dat je doet. Personen die gevaarlijke of risicovolle beroepen uitoefenen zitten namelijk qua premie vaak wat hoger dan mensen die een minder risicovolle baan hebben.
Daarnaast zijn de kosten van een AOV fiscaal aftrekbaar zijn. Over de premiekosten betaal je als werknemer geen belasting. Er wordt alleen belasting berekend als je daadwerkelijk arbeidsongeschikt raakt en de premie uitbetaald gaat worden.
3. Je bepaalt zelf hoe lang je je laat verzekeren
Ten slotte is het fijne aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering dat je niet onbeperkt aan dit type verzekering vastzit. Tenminste: als je kiest voor een verzekering met een variabele contractduur. Mocht je in de komende werkzame jaren voldoende persoonlijk kapitaal opbouwen, dan kan het beter passen jouw AOV op te zeggen.
Kortom: arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Indien je ervoor kiest, zorg dan dat jij de beste AOV selecteert die bij jou past.